UNA FAMÍLIA TOFONAIRE

La nostra història

1996

En Josep Maria s’inicia com a tofonaire

La combinació de dues de les coses que més li agraden (el bosc i els gossos) l’empenyen a iniciar-se com a tofonaire. I així és com amb l’ajuda del seu primer gos, es treu la llicència reglamentària i comença a anar al bosc a buscar tòfones.
Sense explicacions prèvies, sense ensenyances per part de ningú, sent el primer de la seva família, inicia un camí que no té marxa enrere. S’endinsa en un món on se sent al seu lloc, realitzat i feliç, per acabar sent un dels millors tofonaires de la zona.
Respectuós amb els tofoners, amb els seus companys de feina i amb l’entorn.

2003

La Clara i en Josep Maria es coneixen

Ell ja la tenia clissada des de feia temps. Ella riallera i alegre recorda haver-lo vist alguns migdies mentre parlava amb les seves amigues. El recorda amb una gorra i haver-li cridat l’atenció el seu posat discret i seriós.
Per Sant Joan, ell se li acosta, i de mica en mica comença una història d’amor on, molt a poc a poc, les tòfones comencen a tenir-hi també el seu lloc i esdevenen part de la seva història.
Ell li va explicant coses sobre el mónn tofonaire, i ella com una esponja, absorbeix la passió i els coneixements i decideix sumar-se a aquest mon.
Com? Visitant plantacions, i empenyent-lo a fer realitat el seu somni: tenir plantacions de tòfona negra pròpies.
Hem tingut les nostres diferències, però junts el projecte té sentit.

2004

Primera plantació a Santa Eulàlia de Puig-oriol

Després de fer un viatge per les terres Terolenques tornem amb més d’un centenar d’arbres per plantar.
I així es com fan la seva primera plantació a Santa Eulàlia de Puig-Oriol, amb el desig i la convicció de que això no acabaria aquí, i que havien de plantar més superfície.

2007

Segona plantació a la província de Teruel

Després de més de tres anys buscant i buscant, finalment trobem una terra que s’ajusta al que busquem a la zona de Teruel prop de Sarrión.
A mà, d’un a un, i amb moments de tots colors, plantem alzina per alzina. Aquí, en aquest moment, tots dos agafem el compromís que algun dia ell es dedicarà a la recol·lecció de les tòfones i ella a la comercialització, independentment de com la nostra relació evolucionés.
Per tots dos un important sacrifici econòmic i personal.
Tots els recursos econòmics, totes les vacances i tots els seus esforços anaven dirigits a la terra aragonesa.

2018

Creació de la marca Noir et Blanc®

Després d’onze anys, cuidant i adequant els camps aragonesos, quan la plantació entra en producció, la Clara crea la marca Noir et Blanc® amb l’objectiu d’apropar la tòfona a tots els que tenen ganes de conèixer-la, de fer pedagogia tofonaire i de posar al mercat productes amb autèntica tòfona negra i, també, esdevenir uns referents en el sector tofonaire català.

2021

Inauguració de la Tofoneria

La primera tofoneria de tot Catalunya! El context econòmic no va frenar les ganes i la il·lusió que la Clara tenia d’obrir una botiga dedicada a la tòfona. Un espai on les persones puguin venir a conèixer l’autèntica tòfona negra i on trobin no només tòfona fresca de recol·lecció pròpia sinó també, elaborats i diferents accessoris per a gaudir i compartir la tòfona.
Una botiga feta amb molt d’amor i on intentem atendre a totes les persones que hi entren com si fossin un més de la família.

2022

Premi botiga innovadora i premi talent al sector primari

Ens atorguen el Premi Nacional al Comerç més Innovador 2021: uns premis que entrega la Generalitat de Catalunya i que reconeixen la botiga de la Plaça Major de Vic com a comerç més innovador i ens converteixen en ambaixadors de la tòfona catalana al mapa de la tubericultura mundial!

2023

Premi PITA

Rebem un important reconeixement del sector agroalimentari, el premi PITA en la categoria de Jove emprenedor innovador!
Se’ns va atorgar el premi per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional.