Gastronomia, Noir et Blanc®

Blanca o negra. Quina tòfona és millor?

Negra o blanca? Són iguals de bones? Quina tòfona és millor: la blanca o la negra? Aquestes són algunes de les preguntes sobre la tòfona d’estiu i la tòfona d’hivern que rebem més sovint a Noir et Blanc®, sobretot ara que la tòfona d’estiu (tuber aestivum) es troba en el seu millor moment. La nostra resposta sempre és la mateixa. La tòfona blanca i la tòfona negra no són comparables. És com comparar un rovelló amb un cep o una patata amb una pastanaga. L’aroma, la textura, el color i el gust són totalment diferents. Tot i que comparteixin algunes característiques, cada varietat té les seves qualitats.

Avui, amb la finalitat d’ajudar-vos a reconèixer les particularitats de cada varietat, ens centrarem en intentar explicar alguns dels trets més característics de la tòfona d’estiu o tòfona blanca. La tòfona d’estiu (tuber aestivum) és la variant de tòfona que a Catalunya només es pot recol·lectar entre l’1 de maig i el 15 d’agost. La seva aroma, la seva textura, el seu color i el seu gust són alguns dels trets que la distingeixen i la fan inoblidable.

Aroma. La seva aroma és intensa i agradable, a bosc. Tot i que la tòfona blanca i la tòfona negra no són comparables, cal remarcar que l’aroma de la tòfona blanca és més suau que l’aroma de la tòfona d’hivern (tuber melanosporum). D’aquí que es diu que la tòfona blanca és una bona manera de començar a degustar la tòfona.

Textura. La tòfona d’estiu té la pell més rugosa, però és fàcil de ratllar. Malgrat té la pell més gruixuda, no fa falta pelar-la, ja que és del tot comestible, sempre i quan sigui neta.

Color. La tòfona blanca és de color negre per fora i de color marró i blanc per dins. És important parar atenció i veure que l’interior de la tòfona sigui marró. Si l’interior la tòfona d’estiu no té una tonalitat beix que ens permeti veure les seves vetes blanques, significa que la tòfona que tenim a les mans no és madura o bé que no és una tuber aestivum.

Gust. La tòfona d’estiu té un gust avellanat, recorda als fruits secs. Té un gust únic i inoblidable. Es caracteritza perquè és suau, però alhora intens.

Tòfona blanca a l’estiu i tòfona negra a l’hivern. A Noir et Blanc® ens meravellen les dues varietats. La terra és sàvia. Ens proveeix de la tòfona més adequada a cada època de l’any.

A Noir et Blanc® escollim la tòfona blanca i la tòfona negra!